Virale fangezangen: de soundtrack van de voetbalziel

Virale fangezangen: de soundtrack van de voetbalziel
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Een brullende menigte. Ritmische drums. En dan kun je nu aan deze toch al verhitte mix toevoegen als je wilt dat gezang, dat uitbreekt, en het zou weer een kloppende golf van stemmen worden, alsof er geen morgen was, en je zou kunnen zweren dat dit ding op de grond zou trillen. de fundamenten van een stadion.

Want de gezangen van fans zijn de levensader van het voetbal, een aromatische alchemie van creativiteit, passie en vaak controverse waardoor ze in het digitale tijdperk viraal zijn gegaan.

Dit artikel gaat in op de wereld van de virale fanzangen, het veroorzaken van online buzz, de culturele wandtapijten die ze weven, en de discussie over de vraag of ze al dan niet aanstootgevend zijn.

De symfonie van de tribunes: gek, grappig en mondiaal

Voetbalgezangen zijn niet alleen maar gejuich; ze zijn werkelijk georkestreerd, vaak met fantasierijke choreografieën. Denk eens aan ‘You’ll never walk alone’, het volkslied van Liverpool-fans, prachtig gezongen wanneer rijen fans hun rode sjaals in de lucht bewegen met de reeds gevestigde melodie van het nummer. [1]

Het volgende is een krachtig wapen: humor in het gezang van de fans, zodat "Ole! Deportivo, Ole!" van de gigantische La Liga-kant Deportivo de La Coruña "Ole! Deportivo, Ole!" elke keer dat een pass wordt voltooid in plaats van een 'doelpunt', wordt deze herhaald met 'Ole', waardoor het een brutale, onstuitbare omgeving wordt die fans over de hele wereld heeft opgeleverd.

Voetballiederen kennen geen grenzen als het om landsgrenzen gaat. Het IJslandse "Huh!" klap een oorverdovende, op Viking gebaseerde strijdkreet van Euro 2016 ging viraal op sociale media, wat bewijst dat de passie van fans de wereld rondreist [3].

De donkere kant van de gezangen: een strijd voor inclusiviteit

Hoe het ook zij, de fanzangwereld is niet altijd even knap. De enige vorm van schaduw die zijn aanwezigheid permanent over het mooiste spel ter wereld heeft geworpen, zijn de racistische of etnocentrische gezangen, die bedoeld zijn om zich te richten op het ras of de etniciteit van een speler, of gezangen die zich richten op zijn seksuele geaardheid. Uit een onderzoek van de BBC bleek bijvoorbeeld dat 72% van de Britse voetbalfans tijdens wedstrijden discriminerende gezangen had gezien [4]. Deze bevindingen wijzen op de dringende noodzaak van strengere regelgeving en de noodzaak om meer faneducatieprogramma's te bevorderen, zodat stadions inclusiever kunnen worden.

Casestudy: Het Kampf des Nordens-gezang

Een zeer aanstootgevend voorbeeld is bijvoorbeeld het controversiële "Kampf des Nordens" (Slag om het Noorden), gebruikt door fans van de Duitse club Borussia Dortmund. Omdat dit gezang associaties had met de extreemrechtse ideologie, moest de club boetes en stadionverboden invoeren voor degenen die betrapt werden op het doen ervan [5]. Deze casestudy brengt een voorbeeld naar voren van het effect dat de machtsvoetbalclubs hebben bij het succesvol aanpakken van de aanstootgevende gezangen en het creëren van een omgeving waarin alle fans welkom zijn.

De versterkende kracht van sociale media

Door de komst van sociale media is dat bijna op zijn kop gezet, waarbij de gezangen van de fans gemakkelijk over de hele wereld vlam vatten. Met platforms als YouTube en Twitter kunnen enkele van de meest iconische nummers seconden nadat ze zijn gezongen naar de wereld worden uitgezonden. Doe mee aan Intikkertje's EK poule en ervaar zelf hoe snel voetballiedjes tegenwoordig verspreid worden. Dit democratiseert effectief omdat het nu een stem geeft aan kleinere fanbases en hun gespecialiseerde gezangen. Het maakt het echter ook gemakkelijker om uitdagingen te delen, omdat beledigende gezangen heel gemakkelijk viraal kunnen worden, waardoor mogelijk de reputatie van een club of competitie wordt geschaad.

Vooruitkijkend: een duurzame toekomst voor fanzangen

Voetbalgezangen behoren tot de vele aantrekkelijke draden die in het rijke spelaanbod zijn verweven. De toekomst moet gaan over het ten goede benutten van hun positieve kracht. Dit betekent dat clubs, bestuursorganen en fans zelf moeten samenwerken om zich te ontdoen van aanstootgevende gezangen zonder het gevoel te verliezen van wat deze cultuur zo levend maakt: creativiteit en passie. De cultuur van respect op de tribunes wordt ingeprent en bevorderd door educatieve campagnes die zelfs zo ver kunnen gaan dat sociale media worden gebruikt om positieve boodschappen van inclusiviteit te verspreiden.

Dit zorgt voor zowel een accommoderende benadering van evenwicht, waarbij de virale fanzangen hun plaats behouden als onderdeel van de voetbalsoul-soundtracks, als voor de passie en meedogenloze steun die het prachtige spel bepalen.

Bronnen:

  1. Liverpool FC - Je zult nooit alleen lopen: [https://en.wikipedia.org/wiki/You%27ll_Never_Walk_Alone]
  2. Deportivo de La Coruña - Ole! Sportief, Ole!: [https://www.transfermarkt.nl/ole-gunnar-solskjaer/bilanzdetails/spieler/3394/gegner/897]
  3. IJslands nationaal team - Huh! Klap: [https://www.goal.com/en/news/viking-clap-football-chant-iceland-how-to-do-it/blt0b1a3365c2270108]
  4. BBC - 72% van de Britse voetbalfans is getuige van discriminerende gezangen: [https://www.bbc.com/news/newsbeat-64796080]
  5. Borussia Dortmund - Slag om het Noordenlied: [https://www.bvb.de/eng]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties